Bestuur

Algemeen

Stadsvisie

Eind 2011hebben college en raad gesproken over de noodzaak tot het opstellen van een nieuwe toekomstvisie voor Nijmegen. Toen is geconstateerd dat er voldoende redenen zijn om deze visie te actualiseren. In die bijeenkomst is ook afgesproken dat we in dit proces samen optrekken met College en Gemeenteraad en de visie in nauwe samenspraak met de stad te ontwikkelen. Dat is gebeurd in stads- en wijkgesprekken en via de website hebben bewoners en deskundigen volop meegedaan.

In de burgerronde van de Politieke Avond van 20 februari 2013 hebben we de Stadsvisie 2020 gepresenteerd en raadsleden en fractievolgers in de gelegenheid gesteld vragen te stellen. In de besluitronde tijdens de Politieke Avond van 6 maart 2013 heeft het politieke debat over de Stadsvisie 2020 plaatsgevonden. De Stadsvisie biedt een analyse van de hoofdkenmerken van de stad en de stedelijke samenleving en benoemt de sociale en economische trends In de ontwikkeling van de stad en de onderscheiden stadsdelen. Op basis hiervan hebben we in tien uitgangspunten de hoofdlijnen van beleid geschetst, Inclusief de gewenste rol van de lokale overheid. Na vaststelling dient de Stadsvisie als richtsnoer voor het doen en laten van het gemeentebestuur in de komende Jaren.

  1. Wij koesteren onze bijzondere geschiedenis, onze unieke ligging, onze identiteit als kennis- en studentenstad en de eigengereide en sociale instelling van de Nijmegenaren.
  2. De kracht van de stad ligt in experiment en vernieuwing, in bedrijven, instellingen, broedplaatsen en netwerken naast al wat In onze lange geschiedenis Is opgebouwd en nog steeds succesvol Is .
  3. Nijmegen wil een moderne sociale stad zijn met ruimte en kansen voor iedereen, waar burgers, instellingen, bedrijven en overheid samen werken aan een aanvaardbaar bestaan voor allen.
  4. Om Nijmegen nog mooier te maken werken we aan de ruimtelijke kwaliteit op bijzondere plekken, met respect voor het eigen karakter van de wijken.
  5. De bereikbaarheid van en in de stad verbeteren we met voorrang voor hoogwaardig openbaar vervoer en fietsers.
  6. Wij Investeren samen met bedrijven en bewoners In een duurzame stad: energieneutraal, schoon en groen.
  7. Onze toppositie op het gebied van life sciences versterken we door vooral in te zetten op verbindingen tussen gezondheid, voeding en beweging.
  8. Nijmegen wil een Europese stad zijn waar grensoverschrijdend gewerkt, geleerd en geleefd wordt.
  9. We zoeken regionale samenwerking waarbij de keuze voor partners en vorm afhankelijk Is van het onderwerp.
  10. We willen een moderne, betrouwbare en rechtvaardige overheid zijn, minder hindermacht en meer facilitator

Burgerparticipatie

Op 24 april 2013 hebben wij bij de bespreking van de Nota Cultureel Erfgoed een voorstel aan de raad gedaan om versneld een aandachtslijst op te stellen, waarbij burgers en belangenverenigingen betrokken zullen worden. In dit Voorstel Burgerparticipatie is het burgerparticipatietraject omschreven, evenals de procedure om tot vaststelling van een aandachtslijst te komen.

WNT

Met ingang van 1 januari 2013 is de landelijke WNT (Wet Normering Topinkomens) van kracht. Op 18 september 2013 is met een raadsbesluit de lokale WNT-norm in de Nijmeegse Kaderverordening Subsidies opgenomen. Wij hebben een verschil voorgesteld aan de Raad tussen de landelijke en onze lokale norm: we hanteren lokaal de norm van 100% van het ministerssalaris (landelijk 130%) en we hanteren een ‘redelijke’ termijn van een jaar en geen overgangsrecht waarin in zeven jaar de bezoldiging moet zijn afgebouwd. Met het oog op de doelmatige besteding van de middelen kunnen we bij instellingen waarvan bestuurders meer verdienen dan de lokale WNT-norm, achteraf bij de vaststelling van de subsidie korten op het verleende subsidiebedrag.

Hiernaast is bij het raadsbesluit het amendement “Bredere inzet van de WNT-normering” aanvaard waardoor de werkingssfeer van de regeling is verruimd en de lokale WNT-norm ook geldt voor instellingen die niet onder de landelijke WNT vallen, maar wel voor meer dan € 100.000,- per jaar gefinancierd worden uit overheidsmiddelen, waarvan minstens 50% afkomstig is van de gemeente Nijmegen.

Financiën

Bestuur & Middelen
€ 1.000,-
Begroting primitiefBegroting DynamischRekening 2013Verschil Bdyn - rek
Financiële lasten
Dagelijks Bestuur2.7242.9282.89829
Raad3.8183.8183.8180
Bestuurlijke- juridische zaken68047646610
Totaal Financiële lasten7.2227.2227.18240
Financiële baten
Dagelijks Bestuur0000
Raad0000
Bestuurlijke- juridische zaken0000
Totaal Financiële baten0000
Totaal14.44414.44414.36479
Deze website maakt gebruik van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen.