Ruimtelijke ontwikkeling Waalsprong
Algemeen
Nijmegen ontwikkelt zich verder. Vernieuwing, groei en ontwikkeling van de stad zijn noodzakelijk om de kwaliteiten en het voorzieningenniveau van de stad te behouden en waar mogelijk te versterken. Centraal hierbij staan economisch perspectief, een kwalitatief goede woning in een ongedeelde stad die goed bereikbaar is, met groene en blauwe allure. Duurzaamheid is een belangrijke leidraad. Tegen de achtergrond van de economische crisis moeten we ons echter terughoudender opstellen dan voorheen.
Wat hebben we bereikt
Het beheersen van de risico’s is een leidend thema voor projecten in de stad. Naast de reguliere verantwoording bij de Voortgangsrapportage Grote Projecten in december 2013 hebben we een afzonderlijke rapportage gemaakt: de risiconota Ontwikkelingsbedrijf 2013. Hierin staat een analyse van de risico’s in projecten, noemen we beheersmaatregelen en voeren bezuinigingen door om de economische en vastgoedcrisis het hoofd te bieden. Het basisscenario is leidend geworden voor de te nemen maatregelen. In de risiconota hebben we ook een zogeheten ‘zwart scenario’ beschreven, waarbij herstel op de vastgoedmarkt langjarig uitblijft.
In 2013 stond de uitvoering van de VaststellingsOvereenkomst over de ontvlechting van GEM Waalsprong centraal. We hebben gewerkt aan de verkoop van kavels in Laauwik en Nijland en de voorbereiding van de realisatie van Grote Boel en Stelt-Noord. Daarnaast ontwikkelden we concepten om de bouwproductie weer op gang te helpen en om in te spelen op de woonwensen van consumenten; een voorbeeld daarvan is het project Plant Je Vlag (Vossenpels) voor (collectieve) zelfbouw van woningen. In 2013 zijn circa 350 kavels verkocht.
Het project Ruimte voor de Waal is volop in uitvoering. Het consortium i-Lent heeft over het gehele tracé van het project bouw- en grondwerkzaamheden gestart, waardoor de zichtbaarheid naar de omgeving groot is. Met het Rijk hebben we een contract afgesloten over de uitvoering van het project en de realisering van een eiland binnen de termijn 2013-2016.
Indicatoren
Zoals hiervoor aangegeven vallen zowel de planexploitatie Waalsprong gemeentelijk deel als de planexploitatie Waalsprong GEM deel onder de (financiële) verantwoordelijkheid van de gemeente. In de Waalsprong is het nieuwe station Lent in 2013 in gebruik genomen en is de Oversteek opgeleverd en geopend. Het splitsingspunt en het stationsplein zijn gereed gekomen in 2013.
Voor de bedrijventerreinen De Grift en Ressen hebben we een markttoets uitgevoerd. Voor Ressen is een ambitiedocument in procedure gebracht. De planning van de uitgifte van terreinen hebben we aangepast aan de analyse van vraag en aanbod op stedelijk niveau. Dit heeft vooral voor De Grift consequenties: de uitgifte is aangepast voor de periode tot 2027.